Vrugte en Groente Lysies

Is te veel vrugte ongesond?   |   Vrugte lys   |   Groente lys  |   Wat van diabete?

Om baie vrugte en groente in jou dieet in te sluit, kan jou risiko om hartsiektes, kanker, inflammasie en suikersiekte te ontwikkel, verminder.

Is te veel vrugte ongesond?

Navorsing toon dat oormatige inname van toegevoegde suiker skadelik is.

Dit sluit tafelsuiker (sukrose) en hoë fruktose mieliestroop in, wat albei ongeveer die helfte glukose, die helfte fruktose bevat.

Een van die redes waarom oormatige toegevoegde suikerinname skadelik is, is die negatiewe metaboliese effekte van fruktose as dit in groot hoeveelhede verbruik word.

Baie mense glo omdat geprosesseerde suiker sleg is, dieselfde ook vir vrugte, wat ook fruktose bevat, moet geld.

Dit is egter ‘n wanopvatting. Fruktose is slegs skadelik in groot hoeveelhede, en dit is moeilik om oormatige hoeveelhede fruktose van vrugte te verkry.

As fruktose vinnig en in groot hoeveelhede jou lewer tref, soos wanneer jy gaskoeldrank drink, kan dit mettertyd nadelige gevolge vir jou gesondheid hê.

As fruktose egter stadig en in klein hoeveelhede jou lewer tref, soos wanneer jy ‘n appel eet, is jou liggaam aangepas om die fruktose maklik te metaboliseer.

Vrugte lys

Alle vrugte is toelaatbaar op die plan, met die volgende beperkinge:

  • Aarbeie: 5 Klein OF 3 groot
  • Druiwe: 10 – 15 korrels
  • Lietsjies: 10
  • Piesang: 1 per ete, 2 per dag, 4 per week

​Behalwe bogenoemde beperkinge, kan jy ook beter vrugte-keuses maak gebaseer op die totale styselinhoud.

Vrugte (aanbeveel)

(<12g stysel per 100g porsie)

Vrugte (vir matige gebruik)

(>12g stysel per 100g porsie)

Groente keuses

Die meeste groente is toelaatbaar op die plan, met die volgende beperkinge:

  • Aartappel: Slegs wanneer die plan dit noem
  • Avokadopeer: 1 As groentesoort, ½ in slaai, 2 per week
  • Patat: Slegs as plaasvervanger vir aartappel

​Ontoelaatbare groente:​

  • Mielies, ertjies, peulgroente (behalwe groenbone)

​Behalwe bogenoemde beperkinge, kan jy ook beter groente-keuses maak gebaseer op die totale styselinhoud.

Groente (aanbeveel)

(<12g stysel per 100g porsie)

Groente (vir matige gebruik)

(<12g stysel per 100g porsie)

Wat van diabete?

Navorsing wat die afgelope 20 jaar in Kanada, Australië, die Verenigde Koninkryk, Italië, Frankryk, Denemarke en Suid-Afrika gedoen is, bewys bo alle twyfel dat baie voedselsoorte wat as ‘veilig’ beskou word op ‘n tradisionele suikervrye dieet, verhoog eintlik diabete se bloedglukosevlakke tot buitengewoon hoog.

Sommige van die voedselsoorte wat voorheen as ‘veilig’ beskou is, lei tot baie hoë bloedglukose-verhogings en moet daarom eerder vermy word. Baie ander voedsel wat suiker bevat, wat diabete in die verlede moes vermy, veroorsaak geen groot fluktuasies in hul bloedglukose nie. Dit is dus nie sinvol om hierdie kosse vir diabete te verbied nie.

Glukemiese Indeks

Die glukemiese indeks (GI) is bloot ‘n ranglys van voedsel gebaseer op hul onmiddellike effek op bloedglukosevlakke.

Dit is ‘n fisiologiese maatstaf van hoe vinnig en tot watter mate ‘n koolhidraatvoedsel die bloedglukosevlakke beïnvloed.

Met ander woorde, die GI bepaal hoe vinnig en hoe hoog jou bloedsuikervlakke styg nadat jy ‘n styselagtige voedselsoort soos brood, rys, pasta ensovoorts, eet.

Beter keuses vir diabete

Om voedsel met ‘n lae GI te kies (in plaas van ‘n lae suikerinhoud) is ‘n baie meer doeltreffende manier om die bloedglukose van diabete te verlaag en te beheer.

Dit is dus die rede waarom Die 28 Dae Eetplan se vrugte- en groentelysies gerangskik is volgens styselinhoud en nie suikerinhoud nie.

Eetplan Idees Verwysingsprogram

This Post Has One Comment

  1. Betsie

    I want to loose weight, hope I would bd able to do this. I am 58.

Leave a Reply